Backup viktigt på webbhotell

backup-webbhotellDe flesta webbhotell har implementerat någon form av backupsystem för sina kunder. Det finns idag förmodligen ingen större aktör som inte alls tar någon backup åt sina kunder för att skydda dem mot dataförlust.

På ett vanligt webbhotell är det mycket viktigt att det finns en bra backup då det kan vara svårt för kunden själv att systematiska ta egna backuper. Helst vill man att detta ska skötas på automatik men eftersom du som webbhotellskund inte har tillgång till servern med fulla rättigheter så kan du förmodligen själv inte schemalägga backuper.

Olika webbhotell har olika lösningar för detta. Det kan vara allt från färdiga backupsystem till egenutvecklade varianter som fungerar allt ifrån bra till mindre bra.

Oavsett hur bra eller dåligt webbhotells egna backuprutiner fungerar så är det mycket viktigt att du själv tar backup på din hemsida. Historien berättar att den enda du helt kan lita på är dig själv så försök få in en rutin på att ta backup på det som på andra sätt i alla fall inte går att återställa.

Det är dock positivt att många webbhotell blivit mycket bättre på att tandhand om sina kunder värna om deras säkerhet och tillgänglighet. Om något händer idag kan allting vara återställt med en nylig backup utan att du hinner märka det. Men bara för webbhotellet tar backup så innebär det inte att din data är 100% säker. Många webbhotell sparar inte data hur länge som helst utan tar bort backuper som blir för gamla. Backuper ligger kanske också lagrade i samma datacenter och skulle det brinna ner till grunden så står du där tomhänt om du inte sparat ner data själv.

Det finns också fall där extremt stora driftstörningar uppstått och där webbhotellet varit tvungna att läsa in backuper. Men eftersom så många kunder blev drabbade så tog det dagar innan alla webbhotellskunder åter var online. Om du själv hade haft backuper hade du kunnat lägga upp en sida temporärt på ett annat webbhotell vid dem fallen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *