Dåligt utbud av webbhotell med stöd för JSP

java-280x280JSP (Java ServerPages) är inget språkstöd du hittar i många webbhotells specifikationslistor. Även om JSP kan vara ett väldigt kraftfullt språk att använda för att utveckla dynamiska hemsidor så har det fallit lite mellan stolarna. Antalet användare är få och där av en låg efterfrågan hos webbhotellen.

Ett webbhotell som ska ha stöd för JSP kan inte köra vanliga IIS eller Apache. Redan här skulle jag vilja säga att JSP grävt sin grav för att ha potentialen att med tiden konkurrera med språk som PHP eller ASP.NET.

För att JSP ska fungera så måste webbservern ha stöd för Servlets. Apache Tomcat är ett exempel på en webbserver som har stöd för detta. Men om 99% av dina kunder inte behöver det så krävs det mycket för att webbhotellet ska vilja ha huvudbry med att ersätta deras befintliga webbserver med denna.

I Sverige är det främst FS Data som har stöd för JSP. Det är förvisso ett väldigt bra webbhotell som siktar på att ligga i framkant och stödja många tekniker. Det är också ett webbhotell som kostar betydligt mer än andra. Det är också räknat som en extratjänst som du får betala ytterligare för.

Om du vill utveckla i JSP så kanske det är bäst att satsa på en VPS och skaffa kunskaperna att administrera servern själv. Idag går det faktiskt att få tag på en enkel VPS från ca 100 kr per månad. Den bör ge kapacitet motsvarande ett vanligt webbhotellspaket, om inte mer i många fall.

För en komplett och uppdaterad lista av webbhotell som stödjer JSP i Sverige så kan du besöka Webbhotell Lista.

2 Comments

 1. Ida skriver:

  Hej! Tänkte höra om du skulle kunna svara på en fråga? Jag har ett domännamn hos Loopia och funderar på att köpa webbhotell där med. Men jag är osöker på hur mycket utrymme jag behöver. Har 60-90 besökare per dag och laddar upp ganska mycket högupplösta bilder. Laddar upp cirka 5 bilder per dag och bilderna är i 5-6mb. Vad för webbutrymme ska jag ha och vad för trafikgräns tycker du att jag ska ha?

  1. admin skriver:

   Det är svårt att säga. Hur mycket utrymme du behöver kan du ganska enkelt räkna ut. Hemsidans filer + alla bilder. Loopias billiga webbhotellpaket har 5 GB bilder så det blir maximalt 1000 bilder om du ska ladda upp så pass stora filer.

   Hur mycket trafik du behöver är mycket svårare att estimera. Det beror på hur många bilder varje besökare tittar på.

   Det jag däremot undrar är om du verkligen behöver ladda upp så stora bilder? Man brukar ofta komprimera bilder för webben och göra de lite mindre. En bild som är komprimerad och tar 500Kb är fortfarande ganska stor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *